Home / Blog / Artikelen / Zo creëer je een ‘gezond kantoor’
Kantoorruimte Office Hotel
Artikelen

Zo creëer je een ‘gezond kantoor’

Aandacht voor onze gezondheid is actueler dan ooit, ook op de werkvloer. Logisch, want als je gezond bent, ben je gelukkiger en productiever*. Een gezonde werkomgeving draagt bovendien bij aan het imago van je bedrijf. Nu weten we allemaal dat een verantwoorde lunch belangrijk is, maar neem je kantoorruimte en werkroutine ook eens onder de loep.

Tip 1: Probeer eens staand te werken

De hele dag zitten, daar zijn wij niet voor gemaakt. Heb je een zittend beroep, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om meer te bewegen gedurende je werkdag. Zo zijn er steeds meer bureaus en accessoires die het mogelijk maken staand te werken, bijvoorbeeld van het merk You Stand. Wist je dat je met staand werken 30% meer calorieën verbrandt? Nog een tip: zet je wekker een aantal keren per dag en loop een klein rondje.
 

 Heb je er weleens aan gedacht om lopend te vergaderen? Je hebt niet alleen wat extra beweging te pakken, het stimuleert ook de creativiteit. Onderzoekers van Stanford University ontdekten vorig jaar dat het creatieve denkvermogen van mensen dan met gemiddeld 60% stijgt (NRC.nl).

 

Tip 2: Kies voor planten op je werkplek

Planten zijn een goede toevoeging aan je kantoorinrichting. Ze zuiveren de lucht en dempen het geluid in een ruimte. Hierdoor neemt je concentratievermogen toe, voel je je prettiger én werk je 10-15% productiever. En het staat nog leuk ook! Voorbeelden van planten die geschikt zijn voor op je werkplek zijn de Philodendron, het Citroenmelisse en Vrouwentongen.
 

Tip 3: Neem die pauze

Als je het druk hebt, is het verleidelijk je lunch even snel achter je bureau op te eten. Maar het is belangrijk je pauze niet over te slaan. Na 1 à 2 uur werken neemt je concentratie af en maak je sneller fouten. Het goede nieuws is dat na slechts een kwartiertje afstand van je werk, je weer nieuwe energie hebt. Zo is de periode na de lunch vaak het perfecte moment om die creatieve brainstorm in te plannen of ingewikkelde problemen op te lossen.
 

Tip 4: Zorg voor de juiste werkhouding

Een goede werkhouding is belangrijk om gezondheidsklachten te voorkomen. Hier kun je op letten:

  • Zorg ervoor dat de bovenkant van het beeldscherm zich op ooghoogte bevindt en de kijkafstand tot het beeldscherm 50-70 centimeter is.
  • Gebruik altijd een los toetsenbord en een muis.
  • Laat je armen voor een gedeelte rusten op het bureau, dat op zijn beurt weer zo ingesteld is dat je onderarmen een horizontale lijn maken met werkblad wanneer je rechtop zit. 
  • Stel je bureaustoel zo in dat je knieën een hoek van 90 graden maken wanneer je je voeten plat neerzet. 

Tip 5: Het juiste licht op kantoor

Goed verlicht werken is belangrijk om goede prestaties te kunnen leveren en voorkomt (oog)vermoeidheid en hoofdpijn. Welk type verlichting je op de werkplek het beste kunt gebruiken, is afhankelijk van de hoeveelheid daglicht in je kantoorruimte. Je kunt het beste dwars ten opzichte van het raam gaan zitten en ook niet te dicht bij het raam, om het contrast tussen het buitenlicht en het licht van je scherm te minimaliseren. Anders zijn je ogen zich constant aan het aanpassen. Daarna kun je bekijken hoeveel aanvullend licht er nodig is. Meer tips vind je onder andere op de website van de ArboUnie.
 

Office Hotel Haarlem: richt je eigen kantoor in

Bij Office Hotel huur je betaalbare kantoorruimte in Haarlem die je geheel zelf kunt inrichten. Natuurlijk regelen wij de minder leuke dingen voor je, bijvoorbeeld de internetaansluiting. Maar wij weten hoe belangrijk het is dat jouw werkplek de identiteit van je bedrijf uitstraalt, dus dat laten we graag aan jou zelf over. Met deze tips kun je bovendien een ‘gezond kantoor’ creëren, ga jij hiermee aan de slag in jouw kantoor unit?
 
*www.mt.nl


Deel dit artikel

Ga direct naar

Event organiseren?

Laat je telefoonnummer achter en we bellen je terug om de mogelijkheden te bespreken.