Home / Blog / Artikelen / Tips voor het opzetten van een creatieve brainstorm
Artikelen

Tips voor het opzetten van een creatieve brainstorm

Weet: ook voor een creatieve methode als een brainstorm gelden regels. Met deze tips haal je het optimale uit je brainstorm en kun je daadwerkelijk aan de slag met de resultaten. Bovendien laat je zien dat ieders ideeën ertoe doen, minstens zo belangrijk.

1.     Kies het juiste team voor de brainstorm

De meest verrassende resultaten krijg je wanneer je deelnemers met uiteenlopende expertises, ervaring en achtergrond bij elkaar zet. Zij leveren vanuit verschillende gezichtspunten een bijdrage. Ook interessant: denk er eens aan om een psycholoog uit te nodigen die de juiste vragen weet te stellen. Of een designer voor de visualisatie van de ideeën.
 

De ideale groepsgrootte voor een brainstorm is 6-8 personen. Op die manier blijft de brainstorm overzichtelijk. En met meer mensen daalt de besluitvaardigheid, want: zoveel mensen, zoveel wensen. Is het aantal deelnemers hoger, deel hen dan op in meerdere groepen en maak er een wedstrijdje van!

2.   Zoek een inspirerende brainstorm locatie

Kies voor een inspirerende locatie, een andere omgeving verhoogt het enthousiasme van de deelnemers. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat een andere omgeving ervoor zorgt dat je anders naar dingen gaat kijken. Het bevordert de creativiteit.
 

3.   Gebruik brainstorm tools

De rem op meer en betere ideeën in een brainstorm? Deelnemers die moeten wachten met het delen van hun idee, omdat iemand anders nog aan het woord is. Op dat moment bedenk je zelf geen nieuwe ideeën of vergeet je dat goede idee plots. Oplossing: zorg voor papier of post-its, stiften en pennen. Je kunt je ideeën dan noteren en achteraf kun je de post-its verplaatsen, clusters maken, enz.
 

4.  Geef structuur aan de brainstorm

Natuurlijk wil je dat alle deelnemers van de brainstorm hun creativiteit de vrije loop laten. Dat betekent echter niet dat er geen structuur gewenst is. Een brainstorm begint met een prikkelende en duidelijke vraagstelling, zodat de deelnemers gericht oplossingen kunnen bedenken. Vervolgens is het de bedoeling zoveel mogelijk ideeën te verzamelen. Het gaat nu niet om de kwaliteit, maar om de kwantiteit. Pas later ga je kijken naar de kwaliteit.
 

Ready, set, go: denk in mogelijkheden

Klaar om te brainstormen? De belangrijkste regel: stel je oordeel uit. Je wilt geen nieuwe ideeën blokkeren. Laat logica los – van de hak op de tak of van het ene idee naar een totaal andere idee is prima – en associeer – denk gerust mee en door op ideeën van anderen – dan komen de goede ideeën vanzelf. Zet een timer en verzamel daarna de ideeën. Evalueer en maak een lijstje van de beste ideeën. Vervolgens kun je op een ander moment nog een korte extra sessie inlassen om knopen door te hakken. En wijs aan het einde van de brainstorm een persoon of personen aan die verantwoordelijk zijn voor het uitwerken van de gekozen ideeën.
 

Vergaderruimtes huren Office Hotel Haarlem

Ben jij – als huidige huurder of als externe partij – op zoek naar de ideale ruimte voor een creatieve brainstorm? Bij Office Hotel Haarlem vind je meerdere ruimtes die perfect zijn voor meetings en presentaties. Als huurder van Office Hotel Zuid en Office Hotel Oost krijg je zelfs drie uur per week gratis toegang tot een vergaderruimte (o.b.v. beschikbaarheid). Meer informatie vind je hier.

Deel dit artikel

Ga direct naar

Event organiseren?

Laat je telefoonnummer achter en we bellen je terug om de mogelijkheden te bespreken.