Home / Blog / Artikelen / De rijke geschiedenis van het nieuwe winkelcentrum in Haarlem
Artikelen

De rijke geschiedenis van het nieuwe winkelcentrum in Haarlem

01Het voormalige EKP terrein kent een rijke geschiedenis. Zo heeft het dienst gedaan als Kolenhaven, rangeerterrein, ExpeditieKnoopPunt van de PTT Post, het kantoor van de gemeente Haarlem en het GGD kantoor. Na al deze bedrijvigheid was er ruimte voor een nieuw plan, namelijk het ontwikkelen van een nieuw winkelcentrum in Haarlem.

Plaza West staat voor winkelen, bedrijvigheid en wonen op een spraakmakende herontwikkelingslocatie in Haarlem West. De ontwikkeling is vanaf juni 2013 in volle gang. Er zal een winkelcentrum komen met diverse winkels waaronder een Albert Heijn, Aldi en Gall & Gall, maar ook een kinderspeeltuin, KidsZoo en een fitnesscentrum Fit For Free. Naast het winkelcentrum zullen er in de toekomst ook diverse woningen gebouwd worden en voor de ondernemer die een kantoorruimte zoekt in de omgeving van Haarlem, is er het Office Hotel, waar je vanaf nu al terecht kunt.

Ken jij de geschiedenis van Haarlem?

Wist je dat..
Deze locatie tussen 1904 en de jaren ’50 gebruikt werd voor de aanvoer van onder andere kolen? De kolen werden aangevoerd door treinen en deze werden vervolgens verdeeld over de stad middels kleine boten.

Wist je dat..
De haven van de Westergracht in de jaren ’50 gedempt is? Reden hiervoor was dat de haven destijds niet zo goed bereikbaar was en daardoor ook niet zo succesvol. In 1969 is vervolgens ook besloten om de Westergracht zelf te dempen, zodat het terrein gebruikt kon worden als rangeerterrein voor stoomlocomotieven. Deze werden hier gevuld met water voor de rest van de reis.

Wist je dat..
Het gebouw dat er tot op heden staat ook wel gezien wordt als het mooiste naoorlogse gebouw van Haarlem? Het gebouw is ontwikkelt door architectenbureau Wiegerinck. De PTT Post heeft de locatie destijds gebruikt als ExpeditieKnoopPunt (EKP)

Bij de wat jongere generatie zal deze locatie beter bekend staan als het kantoor van de gemeente Haarlem en als het bureau van de GGD. En dan is het nu tijd voor een nieuw plan: Plaza West.

We houden je graag op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom Plaza West en Office Hotel.

Deel dit artikel

Ga direct naar

Event organiseren?

Laat je telefoonnummer achter en we bellen je terug om de mogelijkheden te bespreken.