Home / Blog / Artikelen / Coworking werkt positief voor freelancers – Office Hotel Haarlem
Office Hotel - flexibel kantoorconcept in Haarlem
Artikelen

Coworking werkt positief voor freelancers – Office Hotel Haarlem

Haal meer uit je werk door samen te werken ‘coworking’, deel je kennis en jouw netwerk met andere, dit zorgt voor een positieve bijdrage in je werk op het gebied van opdrachten, nieuwe partners, nieuwe banen en nieuwe collega’s. Begin vandaag nog met coworking bij het Office Hotel in Haarlem.

Uit onderzoek is gebleken dat freelancers en zelfstandigen die een werkplek met andere delen, in plaats van alleen thuis te werken, elkaar stimuleren en daardoor bijvoorbeeld meer zakelijke kennis delen en het professionele netwerk uitbreiden. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek door universitair hoofddocent Vareska van de Vrande van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) blijkt dat coworking een aantoonbaar positieve bijdrage levert aan de positie van freelancers in de Nederlandse samenleving.

Lees hier het gehele persbericht van Roterdam School of Management:

Samen werken op een centrale plek

Freelancers gaan erop vooruit als ze een kantoorruimte met elkaar delen in plaats van alleen thuis te werken. Het toenemende ‘coworking’ helpt bij het vinden van een baan, het vormen van professionele netwerken en het stimuleren van zakelijke kennis. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek door universitair hoofddocent Vareska van de Vrande van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) blijkt dat coworking een aantoonbaar positieve bijdrage levert aan de positie van freelancers in de Nederlandse samenleving.

Freelancers en zelfstandigen maken in toenemende mate gebruik van flexibele werkplekken. Een populaire trend is de ‘flexwerkplek’, een kantoorruimte speciaal opgezet voor professionals van uiteenlopende disciplines om bij elkaar te komen en de werkruimte te delen. Deze ondernemers geven voorkeur aan werken op een centrale plek met anderen dan aan alleen thuis werken, ‘coworking’.

Vinden opdrachten
Vareska van de Vrande deed onderzoek naar de effecten van ‘coworking’. Ze verzamelde voor haar onderzoek de antwoorden van meer dan 500 gebruikers van het Nederlandse coworking platform Seats2meet.com (S2M). Uit het onderzoek blijkt dat één op de acht respondenten via deze flexwerkplekken een nieuwe baan of een tijdelijke opdracht vond. Een op de vier gebruikers meldde dat hij een zakelijke partner had gevonden of een samenwerking met andere ondernemers was aangegaan. De helft van de respondenten gaf aan dat zijn zakelijke kennis – zoals het correct invullen van belastingpapieren – in belangrijke mate was toegenomen.

Mensen om zich heen
Veel respondenten zeiden verder dat ze geen eigen kantoor nodig hebben, maar gaven wel aan dat ze mensen om zich heen wilden of het gevoel wilden hebben naar hun werk te gaan. Dit wordt weerspiegeld in de motivatie om een werkplek te boeken: de meest voorkomende reden was een verandering van werkomgeving (40 procent), direct gevolgd door het antwoord dat men geen eigen kantoor bezit (19 procent) en flexibeler zijn wat betreft locatie en werktijden (16 procent). Andere redenen waren de mogelijkheid om met anderen van gedachten te wisselen en kennis te delen en de centrale locatie van de flexwerkplek.

De onderzoekers stellen dat de grote diversiteit aan gebruikers van de flexwerkplekken, met hun uiteenlopende beroepen, het makkelijker maakt nieuwe contacten aan te knopen met potentiële klanten, nieuwe zakenpartners en nieuwe collega’s. Aan het onderzoek werkten tevens universitair hoofddocent Niki Hynes van de Curtin Business School, Australië en Katrin Burmeister, universitair docent bij RSM, mee.

Bron: www.rsm.nl

Deel dit artikel

Ga direct naar

Event organiseren?

Laat je telefoonnummer achter en we bellen je terug om de mogelijkheden te bespreken.